Nieuws

Lezing door Luc Fraisse: “Écritures d’enfance et de jeunesse”

Zaterdag 27 mei 2023 – 14:30-16:30

Programma
14.00 – 14.30 Welkom
14.30 – 15.30 Lezing door Luc Fraisse
15.30 – 16.00 Pauze
16.00 – 16.30 Discussie

Plaats: Universiteitsbibliotheek, Doelenzaal, Singel 425, 1012 WP Amsterdam
Entree: 10 € (te voldoen bij de ingang, reservering niet nodig)
Organisatie: Marcel Proust Vereniging (www.marcelproust.nl)
Contact : Nell de Hullu-van Doeselaer: info@marcelproust.nl

La Conférence
Marcel Proust – Écritures d’enfance et de jeunesse

Luc Fraisse parlera surtout de deux publications récentes qu’il a (co)éditées : Proust. Le Mystérieux Correspondant (Gallimard, Folio classique, 2021) et Marcel Proust. De l’écolier à l’écrivain (Classiques Garnier, 2022). Le premier livre comporte des nouvelles inédites datant de l’époque de l’écriture de Les Plaisirs et les Jours (1896), parvenant du fonds de Fallois. Le second exhume un ensemble inédit de travaux philosophiques et littéraires réalisés par le jeune Marcel Proust dans le cadre de sa scolarité, montrant au fur et à mesure comment cette écriture adopte un style personnel qui annonce la future Recherche.

Le Conférencier
Luc Fraisse est professeur de Littérature française à L’ Université de Strasbourg. Il a publié de nombreuses études sur l’œuvre de Proust, notamment L’œuvre cathédrale (Corti, 1990) ; L’ éclectisme philosophique de Marcel Proust (Presses de la Sorbonne 2012), Grand Prix de l’Académie française ; La petite musique du style. Proust et ses sources littéraires (Classiques Garnier, 2011)
Il prépare également une nouvelle édition critique de la Recherche (dont deux volumes, La Prisonnière et La Fugitive ont déjà paru). Il dirige la collection « Bibliothèque proustienne » ainsi que la Revue d’études proustiennes chez Classiques Garnier.

Lezing door Paul Gellings: “Proust als dichter”

Zaterdag 25 maart 2023 – 15:00-17:00

Plaats: Universiteitsbibliotheek, Doelenzaal, Singel 425, 1012 WP Amsterdam
Entree: 10 € (te voldoen bij de ingang, reservering niet nodig)
Organisatie: Marcel Proust Vereniging (www.marcelproust.nl)
Contact : Nell de Hullu-van Doeselaer: info@marcelproust.nl

Programma
15.00 – 15.15 inloop met thee en koffie
15.15 – 16.15 Lezing ‘Proust als dichter’
16.15 – 16.45 Anja-Hélène van Zandwijk in gesprek met Paul Gellings over zijn laatste roman

Over de lezing

In 2022 publiceerde Paul Gellings samen met twee andere vertalers Lusten en dagen, een bibliofiele Nederlandse uitgave van Prousts eerste boek, Les plaisirs et les jours. In zijn lezing zal hij eerst een beeld schetsen van dit weinig succesvolle debuut van Marcel Proust uit 1896. Hoe is dit ‘Gesamtkunstwerk’ samengesteld en welke plaats neemt het in binnen Prousts oeuvre? Bijzonder zijn natuurlijk de gedichten (portretten van schilders en componisten), die door Gellings vertaald zijn. Hij zal er twee voordragen en we zullen luisteren naar de pianomuziek die Prousts vriend Reynaldo Hahn erbij componeerde. Paul Gellings zal ook vertellen over het proces van poëzie vertalen, dit alles gekoppeld aan de vraag of Proust wel echt dichtersbloed had. Tot slot : wat betekent Proust voor hem als lezer maar ook als schrijver ? Met name zijn jongste roman Het smeedwerk van herinnering (2021) bevat (opzettelijk) enige Proustiaanse elementen.
Over deze nieuwste roman zal Anja-Hélène van Zandwijk hem na afloop van zijn lezing een aantal vragen stellen.

Over de spreker

Paul Gellings, geboren in 1953 te Amsterdam, studeerde Franse taal- en letterkunde in Groningen en Parijs. Hij publiceerde vijf dichtbundels en een aantal romans. Ook schreef hij een omvangrijke monografie over het werk van Patrick Modiano, getiteld Le fardeau du nomade (Minard, coll. Lettres modernes, 2000), waarop hij in 1999 in Leiden promoveerde.
In 2012 werd hij door de Franse regering benoemd tot ridder in de orde van de Palmes Académiques. Wijdt zich na een loopbaan als docent Frans volledig aan vertalen en schrijven.

Eindeloos fascinerend: de wereld van Marcel Proust

Podcast: NRC-boekenchef Michel Krielaars in gesprek met Manet van Montfrans en Yannick Dangre

Om schrijver Marcel Proust bestaat in Frankrijk een enorme cultus. Alleen al dit jaar, 100 jaar na zijn dood, zijn er in Parijs al drie tentoonstellingen geweest over het leven en werk van het Franse genie. Wie was deze man, die met een Joodse moeder en als homoseksueel niet paste in het leven van de culturele elite in de salons van Parijs? En hoe komt dat leven terug in de boeken die hij schreef?

Presentatie: Michel Krielaars
Gasten: Manet van Montfrans en Yannick Dangre
Redactie & productie: Maartje Willems
Edit: Jeroen Jaspers

Podcast door Annelies Schulte Nordholt

Radio Horzelnest – Aflevering 43: Marcel Proust

In aflevering 43 viert Radio Horzelnest met letterkundige Annelies Schulte Nordholt het leven en werk van Marcel Proust. Op 18 november 2022 is het 100 jaar geleden dat Proust overleed. De bekendste passage uit zijn omvangrijke roman Op zoek naar de verloren tijd is misschien wel ‘het madeleinemoment’. De Verteller nuttigt een brokje van een madeleine cakeje, gedoopt in een lepeltje lindebloesemthee, en beschrijft hoe deze smaaksensatie een herinnering oproept aan een moment dat hij vergeten was, maar dat nu weer tot hem komt omdat hij toen iets zeer vergelijkbaars proefde. De onwillekeurige herinnering, waar het madeleinemoment een voorbeeld van is, vormt een rode draad in Prousts verhaal. Maar Op zoek naar de verloren tijd gaat over nog veel meer: het is ook een verkenning van alle facetten van de liefde, een beschouwend, filosofisch werk over esthetiek en het komen tot het kunstenaarschap, en een scherpe karakterschets van de Franse samenleving in het fin de siècle. In deze aflevering neemt Annelies ons mee in Prousts leven en werk, en bespreekt zij ook twee knappe verfilmingen van (gedeelten van) de drieduizend pagina’s tellende roman.

50 jaar Marcel Proust Vereniging

Dit jaar bestaat de Marcel Proust Vereniging 50 jaar! Dat vieren we op zaterdag 19 november 2022 met een lezing en concert, gewijd aan de muziek in Prousts meesterwerk À la Recherche du temps perdu (Op zoek naar de Verloren Tijd) en in zijn tijd, de belle époque. De lezing wordt verzorgd door de componist en musicoloog Leo Samama, het concert door Maria en Nathalia Milstein. Muziek is ook het thema van de jubileumuitgave van het tijdschrift van de Marcel Proust Vereniging, Marcel Proust Aujourd’hui, ‘Proust et la musique’  dat op deze dag wordt gepresenteerd.

De viering heeft een bijzonder karakter vanwege de honderdste sterfdag van Proust (18 november 1922), waarbij niet alleen in Nederland, maar overal ter wereld  wordt stilgestaan.

De feestelijkheden spelen zich af op twee bijzondere locaties in Zaandam: het ochtendprogramma in rijksmonument ‘De Vermaning’ – een Doopsgezinde kerk uit 1687, het middagprogramma in de MuziekHaven, de thuishaven van Mathieu van Bellen en Maria Milstein die een kamermuziekcentrum gevestigd hebben in een schuilkerk uit 1695 met een prachtige akoestiek.

Programma:

De Vermaning/Verrassing aan de Zaan, Westzijde 82, 1506 EH Zaandam

10.00 Welkom

10.30  Opening

10.45 Presentatie van het dagthema en van het speciale nummer ‘Proust et la musique’

11.00 – 12.15 Leo Samama: ‘Marcel Proust en de muziek’ (lezing met muziekvoorbeelden)

MuziekHaven, Papenpad 12, 1505 GR, Zaandam

15.00 –16.00 : Recital door Maria Milstein (viool) en Nathalia Milstein (piano). Muziek van Ravel, Debussy, Hahn, Franck.

16.00 –17.00 : Verre d’amitié

Er is nog een aantal plaatsen beschikbaar voor niet-leden.

Toegangsprijzen:

Lezing  € 15,-   

Concert inclusief borrel € 30,-

Lezing + concert inclusief borrel € 45,-

Aanmelding voor 5 november via een mail aan onze secretaris, Nell de Hullu (vermeld uw telefoonnummer en met hoeveel personen u komt) en door overmaking van de kosten op bankrekeningnummer NL92INGB 0003 8717 68 t.n.v. de Marcel Proust Vereniging. U wordt toegelaten in volgorde van aanmelding. Mailadres secretaris: info@marcelproust.nl

Lustrum 19 november 2022

Beste leden van de Marcel Proust Vereniging,

Graag vertellen  wij u alvast voor het zomerreces wat meer over onze plannen voor de komende lustrumfestiviteiten op 19 november 2022. Zoals u weet, bestaat de Vereniging in 2022 vijftig jaar en is het op 18 november 2022 honderd jaar geleden dat Marcel Proust overleed.

We gaan het lustrum vieren in De Muziekhaven, een historische Schuurkerk uit 1695, gelegen aan het Papenpad in Zaandam. Het thema van de dag is ‘Proust en de muziek’. De dag begint om  10.30 uur, waarna Sabine van Wesemael als inleiding op het thema het nieuwe nummer van Marcel Proust Aujourd’hui, ‘Proust et la musique’ zal presenteren. Daarna geeft de bekende musicoloog Leo Samama een lezing over Franse muziek in de belle époque, met muziekfragmenten.

’s Middags geven pianiste Nathalia Milstein en violiste Maria Milstein een recital met een aantal stukken van door Proust bewonderde componisten. Wij lunchen in een nabijgelegen restaurant en aan het einde van de dag is er een borrel in de Muziekhaven.

De actie ‘mijn favoriete passage uit het werk van Proust’ loopt nog steeds door. U kunt uw keuze (met betreffende passage en motivatie) nog insturen tot 15 oktober 2022. Een jury, bestaande uit Sjef Houppermans, Pim Ligtvoet en Ad van der Made, zal de inzendingen (inclusief de al ingediende bijdragen  beoordelen. De winnaar krijgt met eventuele introducé vrij toegang tot de lustrumdag.           

Begin september ontvangt u een officiële uitnodiging met het dagprogramma en praktische informatie. Over de bijzondere carrières van Nathalia en Maria Milstein en hun aansprekende project om van de Schuurkerk een residentie voor jonge musici te maken, kunt u alvast kijken op de website : Kamermuziek | MuziekHaven Zaandam | Zaandam.

Wij wensen u een heel prettige zomer met natuurlijk de Recherche als ‘livre de chevet’,

Het bestuur